UITGELICHT: ANDRÉ HISSINK

3 januari 2024

Op maandag 1 januari 2024 is veteraan André Hissink op 104-jarige leeftijd overleden. Hissink was de laatste nog levende Nederlandse veteraan. Hij was in de Tweede Wereldoorlog in dienst getreden bij de Britse luchtmacht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Hissink vlieger van het 320 Dutch Squadron. Dat was een groep Nederlanders die uit bezette gebieden waren ontsnapt om zich aan te sluiten bij de geallieerden.

Hissink werd in 1919 geboren in Batavia (toen de hoofdstad van Nederlands-Indië) en verhuisde op zijn achtste naar Nederland. Hij was in afwachting van zijn vliegopleiding toen de Duitsers Nederland binnenvielen in mei 1940. Hissink ontsnapte naar Engeland en ging daar bij de Nederlandse marine in dienst.

Hij trouwde met een Britse vrouw en voltooide zijn vliegopleiding in de Verenigde staten. Begin 1943 ging hij terug naar Engeland om te gaan vliegen voor de Nederlandse eenheid van de Royal Air Force.

Hissink voerde meer dan 60 vluchten uit en was betrokken bij meerdere bombardementen in Nederland, Frankrijk, België en Duitsland, als bommenrichter en navigator op een B-25 Mitchell-bommenwerper. Hij kreeg de onderscheiding ‘het Vliegerkruis’ voor zijn verdiensten.

Na de oorlog was Hissink actief als vlieger voor KLM en bij diverse luchtvaartmaatschappijen in Nieuw-Zeeland en Canada. Omdat hij in Nieuw Zeeland ging vliegen moest hij in 1953 de nationaliteit van dat land aannemen.

Jaren later heeft hij de Nederlandse nationaliteit weer aangenomen. Hij vertelde toen “Ik ben nu echt tevreden” want het is mijn wens om als Nederlander te kunnen sterven.

Lest we forget!!